Program operacyjny Pomoc żywnościowa 2014-2020 – EFEKTY

PODPROGRAM 2017 – efekty

1. We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

 - warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy,

   buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

 - skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana,

   herbatniki maślane),

 - mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

 - mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy,

   kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

 - cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

 - tłuszcze (olej rzepakowy),

 - dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

 3. Pomoc żywnościowa trafiła do 200 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Miasta i Gminy Brzeg Dolny.

4. Wydaliśmy  600 paczek osobom potrzebującym:  10,242 tony żywności;

5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.

W ramach tych działań przeprowadziliśmy  3 warsztaty dla 47 osób łącznie;

- warsztaty ekonomiczne – 1, dla 17 osób

- warsztaty dietetyczne     -1, dla 12 osób

- warsztaty kulinarne         -1, dla 18 osób